“Jesteś tym, czym karmisz swoją florę bakteryjną"

Odżywianie odgrywa ważną rolę w każdej chorobie…

Instytut Kultury Żywienia

"Żywność, którą spożywasz może być najlepszym lekiem lub najgorszą trucizną"
Ann Wigmore
Instytut Kultury Żywienia Life, który stworzyliśmy, to w pełni funkcjonalne studio
kulinarne i integralny element Life Institute.

Nasz zespół ds. żywienia składa się z dietetyków, lekarzy i szefów kuchni,
którzy pracują razem, ale przede wszystkim współpracują z Tobą, aby opracować
optymalny dla Ciebie plan żywienia.

Jak działamy?

Microfasting efektywnie stymuluje endogenny system antyoksydacyjny oraz procesy samonaprawcze organizmu. Pozwala także na optymalizację wykorzystania tłuszczów jako substratów energetycznych przyczyniając się redukcji tkanki tłuszczowej.

Dieta naśladująca post wyzwala korzystne zmiany hormonalne i aktywuje procesy samonaprawcze.
Właściwe odżywianie odgrywa bardzo ważną rolę w zwalczaniu choroby i stanów zapalnych.
Reakcja zapalna na żywność i dodatki chemiczne

„Niech żywność będzie lekarstwem a lekarstwo żywnością”. Podążając za słowami Hipokratesa specjaliści żywienia powtarzają, aby jeść więcej warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych. Coraz częściej jednak okazuje się, że produkty powszechnie uważane za zdrowe mogą nam szkodzić. Problem nieprawidłowych reakcji na to co jemy jest coraz częstszy. Wynika to z powszechnie występujących zaburzeń bariery jelitowej i „dysbiozy” czyli niekorzystnych zmian flory bakteryjnej jelit. Jednym z celów naszych działań terapeutycznych jest identyfikacja dietopochodnych stanów zapalnych, które niejednokrotnie są przyczyną wielu dolegliwości ze strony wszystkich układów organizmu, począwszy od tych związanych z przewodem pokarmowym, na układzie ruchu kończąc.

Narzędziem diagnostycznym umożliwiającym określenie, które pokarmy wykazują działanie prozapalne jest test MRT (test uwalniania mediatorów stanu zapalnego) –określający nadwrażliwości pokarmowe. Badana jest reakcja komórkowa (reakcja leukocytów) w zetknięciu z danym antygenem. Może wydawać się, że dieta ma niewiele wspólnego z dolegliwościami zgłaszanymi przez pacjenta ortopedycznego. Okazuje się, że niektóre składniki diety np. lektyny i aglutyniny zawarte w roślinach z rodziny Psiankowatych czy w strączkach i zbożach podobnie jak związki purynowe występujące w znacznych ilościach w mięsie, podrobach, owocach morza, piwie, będą powodowały zwiększoną syntezę kwasu moczowego, co ma duży wpływ na dolegliwości bólowe.

Z czym wiąże się plan żywieniowy Life?

To indywidualny plan opracowywany dzięki współpracy specjalistów Life w oparciu o dogłębną analizę stanu zdrowia i indywidualnych potrzeb naszych Pacjentów. Celem wdrożenia strategii jest wyciszenie układu immunologicznego, wyeliminowanie stanów zapalnych oraz zoptymalizowanie Twojego metabolizmu. Plan żywieniowy Life koncentruje się na jakości – uwzględniając produkty najlepsze dla Ciebie, wspomagające przywrócenie równowagi hormonalnej.

Nasi szefowie kuchni codziennie przygotowują posiłki z wyselekcjonowanych z największą starannością certyfikowanych produktów ekologicznych pochodzących z niewielkich rodzinnych gospodarstw i przetwórni zapewniając wspaniałe, zdrowe a zarazem zaskakujące doznania kulinarne.
 

Jakie korzyści wynikają z odpowiedniej suplementacji?

W sytuacji, kiedy dieta nie jest w stanie pokryć zwiększonego zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki lub kiedy badania diagnostyczne wskazują na niedobory konkretnych składników odżywczych konieczna może być suplementacja. W Life Institute oferujemy indywidulanie dopasowane protokoły suplementacji zarówno doustnej jak i dożylnej pod ścisłym nadzorem lekarskim.
Suplementacja oferowana przez Life oparta jest o aminokwasy, przeciwutleniacze, bioaktywne związki pochodzenia roślinnego, pre-, pro- i postbiotyki, enzymy, witaminy oraz składniki mineralne a także zioła i ekstrakty roślinne wspomagające odporność, normalizację zaburzeń metabolicznych, wyrównanie niedoborów oraz optymalizujące procesy gojenia i obniżające stan zapalny.

CZYTAJ WIĘCEJ...